Το Flickr είναι μια ιστοσελίδα  που αποτελείται από ένα μεγάλο πλήθος εικόνων και βίντεο. Η λογική των Flickr είναι η ανταλλαγή και ο διαμοιρασμός φωτογραφιών και βίντεο σε μια διαδικτυακή κοινότητα. Η εγγραφή στο Flickr μπορεί να είναι  είτε δωρεάν με περιορισμό στο μέγεθος του αρχείου είτε επί πληρωμή, η οποία παρέχει περισσότερα δικαιώματα στους χρήστες του.

Μια βασική διαφορά του Flickr με το Facebook είναι ότι στο Flickr έχεις την δυνατότητα να διαμοιράζεις φωτογραφίες μέχρι 100 MB και βίντεο με περιορισμένο μέγεθος κάθε μήνα, περίπου 90 δευτερολέπτων, δηλαδή 500 MB. Ακόμη όταν ο λογαριασμός δεν είναι ενεργός για 90 μέρες τότε διαγράφεται αυτόματα από το ίδιο το σύστημα. Ενώ τα αντίθετα συμβαίνουν στο Facebook αφού μπορείς να ανεβάσεις όσες φωτογραφίες και βίντεο θέλεις και σε πολύ μεγαλύτερα μεγέθη καθώς επίσης και ο λογαριασμός σου μπορεί να μείνει ανενεργός για όσο διάστημα επιθυμεί ο καθένας, χωρίς να διαγράφεται.

Στο Flickr ο χρήστης/δημιουργός έχει την ικανότητα να περιορίζει για το ποιοι θα βλέπουν τις εικόνες τους και ποιοι θα έχουν την δυνατότητα να τις κατεβάσουν στον υπολογιστή τους. Αντίθετα το Facebook όλοι οι φίλοι κάποιου μπορούν να δουν και να κατεβάσουν τις φωτογραφίες στον υπολογιστή τους εάν δεν είναι κλειδωμένες. Μια άλλη διαφορά είναι ότι οι φωτογραφίες που ανεβαίνουν στο facebook  παρουσιάζουν επί το πλείστον άτομα σε αντίθεση με το Flickr που οι φωτογραφίες είναι κάπως πιο επαγγελματικές και απεικονίζουν κυρίως τοπία και αξιοθέατα.

Το Flickr επιτρέπει τη δημιουργία των private groups (πρόσβαση έχουν μόνο τα μέλη που έχετε καλέσει) κι έτσι υπάρχει περισσότερη ασφάλεια στη σελίδα χωρίς να διαμοιράζεται το υλικό σε τρίτους. Ακόμη επιτρέπει την δημοσίευση και το σχολιασμό φωτογραφιών και βίντεο αφού γίνει εγγραφή στο site και επιβεβαίωση  των στοιχείων μέσω email. Άλλη διαφορά είναι ότι στο Flickr επιτρέπεται η επεξεργασία των φωτογραφιών ή των βίντεο που ανεβαίνουν στο site μέσω του picknik.com και τέλος μπορεί να εμπλουτίσει την μαθησιακή διαδικασία κάτι που δεν μπορεί να κάνει το Facebook.

-Σύμφωνα με το Creative Commons ένας χρήστης μπορεί να αποφασίσει ποια δικαιώματα θέλει να δηλώσει με εύκολο και γρήγορο τρόπο ποια δικαιώματα διατηρούν και ποια παραμερίζουν προς όφελος άλλων δημιουργών. Όμως ακόμα και φωτογραφίες χωρίς περιορισμούς από τον χρήστη, μπορεί να έχουν κάποιους περιορισμούς κι έτσι ο διαμοιρασμός εικόνων από τα παιδιά είναι ασφαλέστερος από το Facebook. Με το Flickr  κάποια μαθήματα μπορούν να γίνουν με πιο διασκεδαστικό και παιγνιώδη τρόπο. Για παράδειγμα, τα παιδιά μαθαίνουν πώς να διαμοιράζονται εικόνες που παίρνουν από άλλους χρήστες χρησιμοποιώντας το όνομα του χρήστη που την πήραν για πνευματικά δικαιώματα.

Advertisements

1 σχόλιο

  1. Reblogged this on Web 2.0, a Digital World to Be and commented:
    Νόνια Συμεού

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: